Kategoriat
Puhelimet Vinkit

iPhone 8 vai iPhone X – Kumpi kannattaa ostaa?

iPhone 8 vai iPhone X puhelin?

Muutaman vuoden takaiset menestysjulkaisut iPhone 8 ja iPhone 8 Plus näkyvät yhä vahvasti katukuvassa. Etenkin iPhone 8 on pitänyt hyvin pintansa käytettyjen puhelimien myyntilistojen kärjessä. iPhone 8 seuraaja on Applen juhlavuotenaan julkaisema iPhone X, joka vei iPhonen muotoilun uuteen suuntaan ainakin näytön osalta. Perehdymme artikkelissa paremmin siihen mitä eroavaisuuksia näillä kahdella suositulla iPhonella on ja kumpi iPhone kannattaa ostaa: Käytetty iPhone 8 vai iPhone X puhelin käytettynä?

iPhone 8 ja iPhone X ulkoiset ominaisuudet

iPhone X ja iPhone 8 ovat syystäkin erittäin suosittuja puhelimia myös täällä meillä Suomessa. Molempien laitteiden fyysiset mitat on pidetty juuri niissä rajoissa, että suurimmalla osalla ihmisistä on niitä helppo käyttää myös yhdellä kädellä. Molemmat laitteet sisältävät erittäin paljon loistavia sisäisiä ja ulkoisia ominaisuuksia.

Muotoilu ja materiaalit

iPhone 8 jatkaa hyvin pitkälti kahden edeltäjänsä iPhone 6s ja iPhone 7 laitteiden tyyliä ulkonäöllisesti. Takaosan materiaali on vaihtunut lasiin, jotta puhelimeen on saatu myös langaton lataus uudeksi lisäominaisuudeksi. Edestä löytyy tuttu ja turvallinen 4,7 tuuman näyttö. iPhone X puolestaan tuo paljonkin uutta totuttuun iPhone puhelimien muotoiluun uudella näyttöpaneelilla. Rungon kehykseen on lisätty erittäin kestävää ruostumatonta terästä. Reunojen pyöristetty muotoilu on tuotu mukaan myös iPhone X malliin.

Puhelimen näyttö

Vaikka iPhone 8 ja iPhone X puhelimien fyysiset mitat ovat liki identtiset, laitteiden näytöt ovat erikokoiset. iPhone 8 näyttö on 4,7 tuuman Retina HD LCD näyttö, joka pitää yhä hyvin pintansa uudempienkin puhelimien rinnalla. iPhone X näyttö on liki reunasta reunaan ylettyvä 5,8 tuuman Super Retina OLED näyttö. Näytön ympäröivät reunat on saatu puristettua huomattavasti iPhone 8 näytön kehystä pienemmäksi ja siksi puhelimien fyysiset mitat ovat lähes samat vaikka näyttö X:ssä onkin yli tuuman isompi.

iPhone 8iPhone X
Mitat138,4 x 67,3 x 7,3 mm143,6 x 70,9 x 7,7 mm
Paino148 g174 g
MateriaalitLasi, alumiiniLasi, teräs
NäyttöRetina HD LCDSuper Retina OLED
Näytön koko4,7 tuumaa5,8 tuumaa
Näytön resoluutio1334 x 7502436 x 1125
Näytön tarkkuus326 ppi458 ppi

Kamera

Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista puhelimessa on kamera. Sekä iPhone 8, että iPhone X ottavat molemmat Applen tuttuun tyyliin erittäin laadukkaita kuvia. Vaikka iPhone X onkin saanut toisen iPhone 8 Plus mallista tutun telekameran 12 megapikselin pääkameran rinnalle, kuvien laatu on silti pysynyt lähes samana pieniä hienosäätöjä ja yökuvauksen kehittymistä lukuunottamatta. Molemmissa puhelimissa on 7 megapikselin etukamera.

Puhelimen lukitus – Touch ID vai Face ID?

iPhone 8 lukitus on pysynyt hyväksi havaitussa Touch ID sormenjälkitunnistimessa, joka on upotettu puhelimen kotinäppäimeen. Home-näppäin avaa näytön erittäin nopeasti. iPhone X:n näytön lukitus toimii Face ID:n avulla eli puhelimen etukamera lukee ja tunnistaa käyttäjän kasvot.

Puhelimen tehokkuus

Molemmat iPhone 8 ja iPhone X tarjoavat riittävästi suorituskykyä kaikkiin normaaleihin ja vaativiinkin toimintoihin, kuten pelaamiseen. Applen nopeiden sirujen ja erittäin sulavan iOS käyttöjärjestelmän ansiosta puhelimen käyttö on aina erittäin sulavaa. Facebookin ja Instagramin kuvat avautuvat välittömästi ja YouTube videot pyörivät ongelmitta. Applen omasta App Store kaupasta on saatavilla valtava valikoima suosituimpia sovelluksia sekä iPhone 8, että iPhone X puhelimeen. Molempiin laitteisiin on ladattavissa uusin iOS versio.

iPhone 8iPhone X
Takakamera12 megapikseliä2 x 12 megapikseliä
Etukamera7 megapikseliä7 megapikseliä
Puhelimen lukitusTouch IDFace ID
ProsessoriApple A11 BionicApple A11 Bionic
VerkkoWi-Fi ja 4GWi-Fi ja 4G
Langaton latausKylläKyllä
SIM-korttiNano-SIMNano-SIM

Yhteenveto

Vaikka iPhone X:n ulkonäkö laajemman näytön myötä muistuttaakin enemmän nykyaikaisia Samsung, Huawei ja OnePlus puhelimia, on iPhone 8 silti erittäin tyylikäs ja monelle soveltuva kokonaisuus. Tästä kertoo myös se, että Apple julkaisi iPhone 8:n ulkonäköä jäljittelevän iPhone SE 2020 mallin eli Applen luotto tuotteen muotoiluun ja ominaisuuksiin on tallella vielä tänäkin vuonna. Molemmat laitteet ovat hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyviä vaihtoehtoja ja tarjoavat varmasti kaikki ne perusominaisuudet mitä hyvältä tämän päivän puhelimelta odotetaan. Käytetty iPhone 8 on tällä hetkellä noin 200€ halvempi, kuin käytetty iPhone X. Hintaero selittyy hyvin kaksoiskameralla sekä isommalla akulla ja näytöllä, jotka uudempaan iPhone X malliin on päivitetty.